VERHALEN ZIJN KRACHTIG, OOK DE VERHALEN DIE JIJ JEZELF VERTELT

VERHALEN ZIJN KRACHTIG, OOK DE VERHALEN DIE JIJ JEZELF VERTELT

Date

Bij storytelling denken we vaak aan verhalen die worden gebruikt in marketing. Verhalen die we inzetten om onze doelgroep te raken, mee te laten bewegen, te overtuigen van iets en ze uiteindelijk iets te laten kopen.

Want dat kunnen verhalen enorm goed. Doordat ze ons brein in het emotionele deel raken, spiegelneuronen prikkelen en meerdere delen van het brein activeren, krijg je mensen veel makkelijker mee dan wanneer je simpel een rij feiten opsomt.

De verhalen die we onszelf vertellen
Maar, die verhalen vertellen we niet alleen aan anderen.

We vertellen ze ook aan onszelf.

Van kleins af aan ontwikkelen we allemaal ons eigen narratief. Dingen die we wel of niet zijn. Omdat ze misschien een keer tegen ons zijn gezegd door onze ouders of een docent. Of omdat je een keer iets hebt ervaren.

Ik heb mijzelf altijd als niet sportief gezien. Was niet mijn ding, kon ik gewoon niet. Wie weet kwam het doordat ik als kind voorzichtig was en daardoor ook in sporten niet uitblonk, maar ik had voor mijzelf vastgesteld dat dit in ieder geval niet mijn talent was.

Dat werd het dus ook nooit. Totdat ik als volwassene op een gegeven moment serieus aan de slag ging met mijn lichaam. Ik at gezond en was zo’n drie keer per week in de sportschool te vinden en ging dan voornamelijk aan de slag met gewichten. Een bodybuilder ben ik in die periode niet geworden, maar fit en sportief was ik zeker wel.

Ondanks mijn eigen verhaal.

Wat kun je doen tegen die negatieve verhalen?
Er zijn veel verschillende verhalen die we onszelf kunnen aanpraten en die enorm in de weg kunnen zitten. Het ‘ ik kan dit toch niet ‘ verhaal. Zeker weten dat dit niet voor jou is weggelegd.

Maar weet je dat echt zeker? Of, om met Byron Katie te spreken:

  1. Is het waar? (Bij nee, ga naar vraag 3)
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Zorg dat de verhalen die jij jezelf vertelt niet saboteren. Jij bepaalt welk verhaal je jezelf vertelt. Vertel jij jezelf nu dingen die je niet verder helpen? Loop die lijst met vragen door.

En stel jezelf dan de volgend vraag:

Wie wil ik zijn?

Zie dat, voel dat. Schrijf dat verhaal. En laat dit nieuwe verhaal het oude overschrijven.

Dat gebeurt niet in 1 dag, dat kost tijd, maar je zult zien dat het kan.

De verhalen die jij jezelf vertelt staan niet vast.

Jij bent de schrijver, creëer jouw droomverhaal.

More
articles