KLAAR MET DIE KRABBENMAND

KLAAR MET DIE KRABBENMAND

Date

You can do it! Grab your sisters and go! 

Om de zoveel tijd kom ik de term weer tegen, de krabbenmand. Nog niet eerder gehoord? Het komt hier op neer: de krabbenmand staat voor een mand vol krabben (duh) die allemaal wanhopig omhoog en zonder met iets of iemand rekening te houden uit de mand proberen te komen. Een berg spartelende beestem met gevaarlijke scharen die elkaar zonder pardon aan de kanten duwen, over elkaar heen kruipen of de ogen uitsteken. Om maar hun doel te bereiken: de top bereiken.

Zijn alle vrouwen zo?
Lekker beeld wel, en dat wordt dus regelmatig gebruikt als metafoor voor de manier waarop vrouwen met elkaar omgaan. Of schijnen om te gaan.

Het is nogal wat, alle vrouwen op deze manier reduceren tot wanhopige hersenloze wezens die alleen maar aan zichzelf denken en bij wie solidariteit ver te zoeken is. Een metafoor die natuurlijk vaak wordt gebruikt als het gaat om zelfontwikkeling van vrouwen en omhoog komen op de carrièreladder.

Een vreselijke metafoor. Een metafoor die ik niet herken en waarvan ik hoop dat geen vrouw ‘m ooit nog gebruikt om de werkelijkheid te omschrijven.

Natuurlijk zitten er in die miljarden vrouwen die op deze aarde lopen een flink aantal minder fijne exemplaren. Ik ben ze ook tegengekomen. Net als het spreekwoordelijke mes in mijn rug. Maar dat we met z’n allen in een krabbenmand zitten? Please!

Empowering is the name of the game
Wat een onzin.
Ik ken zoveel fijne vrouwen als vriendinnen en onder de mensen waar ik mee heb samengewerkt. En die vrouwen zijn prima in staat elkaar te empoweren. Om samen te werken. Om elkaar de spotlight te gunnen. En om elkaar echt te laten groeien.

Nogmaals, belabberde exemplaren zitten er ook tussen. Die wel over lijken gaan om succesvol te zijn. Die je inderdaad niet kunt vertrouwen en die jou liever op je bek zien gaan dan zien stralen. Omdat ze zichzelf alleen maar sterk kunnen maken door anderen neer te halen. Maar de meerderheid van de vrouwen is niet zo.

Dus, werk samen. Zoek de sterke en inspirerende vrouwen in jouw omgeving op. Ga sparren, drink een koffietje. En inspireer elkaar, versterk elkaar.

Groei samen en maak samen je dromen waar.

 

Grab your sisters and go!

More
articles