Geen categorie,  Inspiratie,  Presentatietraining,  Presenteren

Ted Talks; inspirerende speeches & mensen

De afgelopen jaren zijn ze een behoorlijk fenomeen geworden; de Ted Talks. Overgewaaid uit Amerika en nu ook in Nederland razend populair.

TED ontstond in 1984 in de vorm van een conferentie waar onderwerpen op het gebied van Technologie, Entertainment en Design samen kwamen en werden besproken. Inmiddels is TED uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van events (naast de Ted talks bestaat nu ook TEDx waarbij onafhankelijke organisaties TED-‘achtige’ evenementen organiseren) waar zo ongeveer alle mogelijke onderwerpen de revue passeren, van wetenschap tot wereldproblematiek. De missie is simpel: Zo goed mogelijk de beste ideeën verspreiden.

Kort & krachtig

Natuurlijk draait het bij de TED talks voornamelijk om de inhoud, maar ook de vorm is van belang. Zo zijn alle speeches vrij kort, ze mogen maximaal 18 minuten duren. Dat levert korte en krachtige speeches op, met sprekers die zich bewust zijn van het belang van de manier waarop zij zichzelf presenteren. Naast de interessante onderwerpen zijn de TED talks nu dus ook vanwege de speeches zelf interessant kijkvoer geworden.

Elementen van goede speeches

Wat mij opvalt zijn de elementen die  vaak terugkeren in de goeie speeches:

  1. De spreker staat niet achter een katheder, maar beweegt vrij over het podium
  2. Het spreektempo is rustig, de spreker neemt zijn tijd om de zinnen te laten landen bij het publiek
  3. Het verhaal bevat een persoonlijk element, dat ervoor zorgt dat de toeschouwer zich direct meer verbonden voelt met de spreker
  4. De spreker maakt contact met de zaal. Hij / zij kijkt de zaal aan, stelt vragen en neemt publieksreacties mee in zijn verhaal
  5. De speeches hebben een duidelijke opbouw, een heldere kop en staart waardoor het voor het publiek goed te onthouden is.
  6. Er wordt goed gebruik gemaakt van de beperkte tijd. Hiermee bedoel ik dat de sprekers hun speeches afgebakend houden, en niet teveel in die (maximaal) 18 minuten proberen te proppen. Kill your darlings dus.
  7. Er wordt spaarzaam gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Sommige sprekers gebruiken niks, anderen zetten hier en daar doelgericht hulpmiddelen in. Maar echt alleen als deze de presentatie ondersteunen.

TED talks must sees

Onlangs kwam ik een overzicht tegen van de meest populaire TED talks van 2015. Op nummer één stond de talk van Monica Lewinsky, wie kent haar niet? Ik moet zeggen dat ik sinds het hele circus rond haar affaire met toenmalig president Clinton eigenlijk niets meer over haar had meegekregen.

Het was dan ook al bijzonder om deze vrouw op een podium te zien, en toen bleek ze ook nog eens een ijzersterk verhaal te hebben. Een mustsee om het verhaal en de manier waarop ze haar verhaal vertelt. Absoluut een voorbeeld van een goede speech (ook al maakt ze gebruik van een geïmproviseerde katheder…).

TED talk Monica Lewinski – The price of shame

The art of looking twice- Adinda van Wely (TEDx Utrecht)

Een andere speech die ik onlangs tegenkwam is voor mij een goed voorbeeld van een korte heldere speech die je toch aan het denken kan zetten. Geen wereldschokkende inhoud, maar wel een goed en interessant verhaal, helder uiteengezet, dat ik doordat het in al zijn eenvoud erg makkelijk te onthouden is, zeker meeneem als ik weer eens een museum of galerie binnenloop.

Een echte aanrader dus, af en toe door het Ted talks archief struinen!

 

Reacties uitgeschakeld voor Ted Talks; inspirerende speeches & mensen